Modern stenåldersmat - fakta och recept för 14 dagar

Genom att äta den mat som vi biologiskt är byggda för kan vi undvika de flesta välfärdssjukdomar och som bonus gå ner i vikt. På ett lättillgängligt sätt presenteras här den medicinska bakgrunden till stenålderskostens positiva effekter när det gäller att förebygga folksjukdomar, och hur naturfolkens mathållning kan tillämpas av dagens västerlänningar. Vi får också läckra recept på allt från frukostar, mellanmål, luncher och middagar till såser, tillbehör, drycker, desserter och en trerätters middag för gäster.

Fetma, hjärtinfarkt, diabetes, stroke och cancer är exempel på sjukdomar som förekommer i mycket liten omfattning hos de naturfolk som fortfarande äter det vi kallar stenåldersmat, paleolitisk kost. Det är ett evolutionsmedicinskt faktum att våra kroppar fortfarande är anpassade till den mat som fanns under äldre stenåldern. Frukt, grönsaker, rotfrukter, magert kött, fisk och skaldjur, ägg och nötter är inte bara nyttiga livsmedel som håller oss friska – de håller oss också smala.

Att stenålderskosten är en effektiv bantingsmetod framgår av intervjuer med personer som tappat åtskilliga kilon genom att lägga om kosten. Förutom de senaste medicinska rönen om stenåldersmaten ges information om bland annat glykemiskt index, vitaminer och mineraler, syra/bas-balansen, fetter, salt och socker. Recepten kompletteras med inspirerande färgbilder.

Lotta Skoglund är journalist och författare med 30 års erfarenhet från tv, press och radio. Hon har tidigare skrivit flera böcker med inriktning på medicin och hälsa. För närvarande är hon engagerad i ett film- och bokprojekt om naturfolk på ögruppen Trobrianderna utanför Papua Nya Guinea. Hon äter själv stenåldersmat.

Staffan Lindeberg är läkare och doktorerade 1994 på sambandet mellan mat och hälsa hos naturfolket på ön Kitava i Trobrianderna. Han är en av Sveriges ledande forskare inom området paleolitisk kost, stenåldersmat, och äter den själv sedan flera år tillbaka. Ett forskningsprojekt pågår för närvarande vid Hjärtintensiven på Lunds Universitetssjukhus under Staffan Lindebergs ledning.

Jerry Soffman är forskningssjuksköterska vid Hjärtintensiven på Lunds Universitetssjukhus och arbetar där i Staffans Lindebergs forskningsteam. Han äter själv stenåldersmat och bidrar med recept i boken.

Stefan Larsson är kock i Stockholm, äter själv stenåldersmat och bidrar med recept i boken.

Författare
(Lotta Skoglund ... foto: Lars Paulsson faktagranskning: Staffan Lindeberg.)
Genre
Bok
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Natur och kultur/Fakta etc. 2004 Sverige, Stockholm, Finland 128 sidor. färgill. 20 cm